“SEO nedir ve neden önemlidir?” başlıklı yazımızda arama motorları ve web siteniz arasındaki bağlantıyı pekiştirmiştik. Sitenizin SEO analizine başlamadan önce değinmek istediğimiz diğer başlıklar, “içerik kalite analizi” ve “içerik miktarı” konularıdır.
Yani sitenizde yer alan yazıların, kalite sorgulaması ve ziyaretçi profili uygunluğunu analiz edeceğiz.
Yine hiç bir teknik terime değinmeden sizin bakış açınızı değiştireceğiz.
Hadi başlayalım…
Bir şekilde sitenizi açtınız ve yayın hayatına başladı. Sitenizin konusu e-ticaret olabilir, blog olabilir, firmanızın sitesi olabilir, sizin yaptığınız iş kolunuz ile doğru orantılı.
Sitenizi bir şekilde arama motorlarına optimize ettiğinizi düşünüyoruz. Kendinize göre gayette iyi gidiyorsunuz. Aradan bir yıl gibi bir süre geçti. Birinci yılın sonunda tesadüfi bir başarınız yok ise ziyaretçi sayınızı analiz edin. Bu rakam çok düşük ise en büyük nedeni site içeriğinizin ziyaretçilerinizi bilgiye doyurmaması ile alakalı olabilir mi?
Bakış açınızı; site sahibi gibi değil de internette bir konuyu araştıran ziyaretçi profiline çevirin.
İçindekiler
- 1 Ziyaretçiler ne yaparlar?
- 2 Peki, şöyle olsaydı?
- 3 Örnekte iki durumu da gördük.
- 4 İçerik detaylandırılması
- 5 Bol bol başka örnekler de verebiliriz.
- 6 Ziyaretçi analizine kaldığımız yerden devam edelim.
- 7 Şimdi ise SEO Analizimize devam edelim.
- 7.1 16. Madde: Anahtar kelimeleri buldunuz mu?
- 7.2 17. Madde: Anahtar kelimelerinizi site içeriğinize eklediniz mi?
- 7.3 18. Madde: İş kolunuz ile ilgili sitenizde detaylı bilgiler bulunuyor mu?
- 7.4 19. Madde: Bilgi makalelerinize başlık ve açıklama eklediniz mi?
- 7.5 20. Madde: Bilgi makalelerinizi siz mi yazdınız? Kopyaladınız mı?
- 7.6 21. Madde: Bilgi makalelerinizin uzunluğu kaç kelime?
- 7.7 22. Madde: Makale içerisindeki resimleri size özel mi?
- 7.8 23. Madde: “Rich snippet” kullandınız mı?
- 7.9 24. Madde: Hemen çıkma oranınız nedir?
- 8 Koyunu özetleyip kapatalım;
- 9 Sanatloji ve SEO Hizmeti
Ziyaretçiler ne yaparlar?
Öncelikler araştırdığı konuyu, Google arama çubuğuna yazar. Sorgu ekranında, karşısına gelen sıralamadı ki ilk reklama ya da ilk sıradaki siteye tıklar. Giriş yaptığı sitede araştırdığı yani sorguladığı konu var ise, detaylarıyla anlatıldıysa okumaya başlar. Uzun süre sitede kalır. Bu durum sitenizin hanesine olumlu puanlar olarak yansır. Çünkü ziyaretçinin bilgiye doyduğunu site kalma süresi belirler.
Peki, şöyle olsaydı?
Ziyaretçinin tıkladığı ilk site de konusu yer alıyor ama hiçbir bilgi olmasaydı. Yanlış bir sayfaya gelmiş gibi hissedip hemen geri çıksaydı. Bu durumda ise site sahibinin hanesine eksi puanlar yazılır.
Örnekte iki durumu da gördük.
Eğer ki sorgulanan konu sitenizde çok detaylı, bütün unsurları ile uzun uzun yazılı olarak anlatılsaydı. Resimler ve videolar ile konu desteklenseydi ziyaretçiniz hemen sitenizden çıkıp gitmezdi.
Hemen çıkma oranı ziyaretçinizin sitenizde kalma süresi olarak tabir edilir ama diğer bir değişle kalitenizi gösterir. (Bu arada hemen çıkma oranını anlatmış olduk.)
Hazırladığınız videoda ya da yazıda hemen çıkma oranı düşük ise kaliteli bir içerik olarak Google tarafından görülür.
İçerik detaylandırılması
Bir e-ticaret sitesinde eşofman satıldığını görmüştüm. Hiç bir detay yok. Sadece 3 resim vardı. Hemen çıkma oranı çok yükseklerde seyrediyordu. Açıklama kısmında bir cümle yazı bile yoktu. Kumaşın detayları, kıyafetin beden detayları, bol bol açıklama olsa iyi olmaz mıydı?
Başka bir örnekte ise cıvata satan bir arkadaşım Türkiye’de çok fazla cıvata sattığını anlattı. İnceleme sonucunda cıvatanın her ayrıntısına kadar yazmış olduğunu gördük. Cıvatanın kodlarını da yazınca farkına varmadan hiç bir sitede yer almayan bilgiyi sitesine yerleştirmiş. Ayrıca cıvatanın dış kalınlığı, malzeme cinsi ve çok kaliteli resimleri de vardı.
Başarıyı tesadüfen yakaladım diyor ama bence tesadüf değildi. Kendisi, bilinçli bir satıcı değil de bilinçli bir alıcı gibiydi.
Bol bol başka örnekler de verebiliriz.
Son olarak ilaçlama firmasına SEO yapmıştık. Böceklerin türlerinin hepsini çok detaylı olarak açıkladık. Öyle kısa makaleler değil 10 ila 20 Word sayfası büyüklüğünde makaleler.
Bir böceği okumak isteyen kişi saatlerce sitede kalıyor. Makaleler kopyala-yapıştır değildi. Sadece bizim sitemizde bulunan, tercümanlar aracılığı ile Türkçe’ye çevrilmiş yazılardı.
Sonuç merak ediyorsunuz değil mi? Yaz aylarında ziyaretçi sayısı günlük en az 250 kişi. Ayda ise en az 5 bin tekil ziyaretçi. Reklam vererek bu ziyaretçi rakamlarına ulaşmak büyük bütçeler isteyebilir.
Ziyaretçi analizine kaldığımız yerden devam edelim.
Google tarafından yayınlanan bir makalede “ziyaretçilerinizin ne istediklerini, ne aradıklarını iyi belirleyin ve ona istediğini verin” konusunu açıklamıştı. Bakın burası çok önemli “istediğini verin”. Türk dizilerinin başarısının nedeni bu olsa gerek. Yönetmen, izleyicilerini iyi tanıyor ve ne istediklerini iyi biliyor. Site sahibinin de iş kolu hakkında araştırılan sorguları iyi bilmesi gerekli.
Ziyaretçi arama sorgularını öğrenmek için en etkili yöntem https://www.keyword.io/ sitesidir. Arama hacimlerini göstermez ama konunuz hakkında size bol miktarda bilgi verir.Hamam böceği yazın ve bakın. Ne kadar çok sorgu var değil mi? İşte bu sorguların sitenizde cevabı var ise o zaman kazanırsınız. Şimdi kendinize sorun. Bu sorulara karşılık gelebilecek içerik sitenizde mevcut mu?
Ziyaretçi profiline cevap veremeyen makalelerle, kopyala-yapıştır içeriklerle ya da kendini tekrar eden içeriklerle lütfen SEO’ya başlamayın.
Şimdi ise SEO Analizimize devam edelim.
Analizimizin ilk 10 maddesi: SEO ve Sitenizin Teknik Alt Yapı Analizi
Analizimizin 11 ile 15 maddesi: SEO ve marka tescil ilişkisi
16. Madde: Anahtar kelimeleri buldunuz mu?
Yukarıda anlattığımız anahtar kelime bulucu ile ziyaretçilerinizin hangi anahtar kelimeleri kullandıklarını buldunuz mu? Bu anahtar kelimeleri not aldınız mı?
17. Madde: Anahtar kelimelerinizi site içeriğinize eklediniz mi?
Anahtar kelimeleri bulmuştuk. Bu anahtar kelimelere göre sitenizde detaylı makaleler yazdınız mi?
18. Madde: İş kolunuz ile ilgili sitenizde detaylı bilgiler bulunuyor mu?
Sitenizde iş kolunuz ile detaylı bilgilere yer verilmeli. Mesela yangın söndürme tüpü satışı yapan bir firmanın muhasebeleştirme işlemi hakkında çok detaylı bilgilere yer vermiştik. Çok ince detaylarına kadar işinizi anlattınız mı?
19. Madde: Bilgi makalelerinize başlık ve açıklama eklediniz mi?
Sitenizdeki yer alan makalelere Google’ın arama sonuçlarında görülen başlık ve açıklamaları anahtar kelimelerinizle birlikte eklediniz mi?
20. Madde: Bilgi makalelerinizi siz mi yazdınız? Kopyaladınız mı?
Sitenizde yer alan makaleleriniz kaliteli ve başka hiçbir sitede olmaması gerekli. Yazılarınızı başka bir siteden kopyala yapıştır ile mi aldınız?
21. Madde: Bilgi makalelerinizin uzunluğu kaç kelime?
İş kolunuzda herhangi bir konuyu anlatan İçeriğinizin uzunluğu kaç kelime? En az 500 kelime ve başlıklara ayrılarak yazılması gerekli. Kısa makaleleri kontrol edebilir misiniz?
22. Madde: Makale içerisindeki resimleri size özel mi?
Yazıların içerisine resim eklediniz mi? Eklediğiniz bu resimler size mi ait? Başka yerlerden mi kopyaladınız?
23. Madde: “Rich snippet” kullandınız mı?
Konuyu açmak gerekirse sitenizdeki bilgileri Google’ın anlayacağı şekilde yayınladınız mi? “nedir?”, “Sık sorulan sorular” gibi zengin içerik kullandınız mı?
Aklınızdaki soruları cevaplayacak “Rich snippet” ile ilgili bir makale hazırlıyoruz.
24. Madde: Hemen çıkma oranınız nedir?
Sitenize gelen ziyaretçiler sitenizde kaç dakika kalıyor. Hemen çıkıp giden ziyaretçiler var mı? Google Analytics üzerinden takibini yapabilirsiniz.
Koyunu özetleyip kapatalım;
Bir yemek lokantası düşünün, içerisinde masası ve sandalyesi olmayan bir lokanta gördünüz mü?
Bir uçak düşünün, koltukları olmayan uçak gördünüz mü?
Firma sahiplerinin genel görüşü, sitesinin renklerinin güzel görünmesi gibi materyalist bir yaklaşımdalar. Uçağın da dışı çok güzel. Lokantanın ışıklı tabelası da çok güzel.
Bugünden itibaren arama sorgularına cevap verecek şekilde yazılar yazmaya başlayabilirsiniz. Hiç bir şey için geç değildir. Sitenizdeki içerikler, detaylı ve açıklayıcı ayrıca bilgi arayanları doyurmalıdır. Kaliteli içeriklerde görüşmek dileğiyle…
Sanatloji ve SEO Hizmeti
Sanatloji Dijital Ajansımızın vermiş olduğumuz seo hizmeti, organizasyonun bütününe hakim olma mantığı ile yapılmaktadır. Uyguladığımız adımlara Seo hizmeti sayfamızdan bakabilirsiniz.
Web sitenizi Google Aramalarında Yükseltmek İstiyorsanız WhatsApp butonuna tıklayarak bize ulaşabilirsiniz.