İçindekiler
SEO, aslında site sahibinin bakış açısını değiştirmektir.
Okuma görünümü: AMP yada Mobil / Masa üstü
Seo nedir konusunu merak ediyorsanız, teknik terimlerle hiç uğraşmayalım. Olayımızı en başından ve günümüzden bir benzetme ile açıklayalım.
Yıllarca uğraştığınız meslek dalında ansiklopedi yazmaya karar verdiniz. Günlerce, aylarca hatta yıllarca kitabınızı yazmaya uğraştınız ve nihayet kitabınızı bitirebildiniz. Uykusuz günlerinize değdi. Mutlusunuz!
Bu kitabı daha çok kişinin okumasını istediğiniz için bir kütüphaneye göndermeniz gerektiğini düşündünüz.
“Acaba hangi kütüphaneye göndereyim?” diye araştırırken, içerisinde bir milyona yakın kitap bulunan, günlük ziyaretçisi milyonlar olan kocaman bir kütüphane buldunuz ve kitabınızı gönderdiniz.
Kitabınız kütüphaneye kabul edildi. Yine mutlusunuz!
Aradan günler geçti. Kütüphane arşiv yetkilisine sorduğunuz “kitabım kaç kişi tarafından okundu?” sorusuna “Efendim ansiklopediniz maalesef hiç okunmadı, içeriği aynı olan başka kitapları okudular” cevabını aldınız.
Böyle bir durumda ruh halinizi düşünemiyorum. Alışabileceğiniz hüzünlü bir şok dalgası üzerinizde! Ama bu kitap nasıl olur da okunmaz? Kitabım çok iyi değil miydi?
Aklınızda söyle bir soru “Yazmak için günlerimi verdiğim, benim biricik bebeğim, özveri ile büyüttüğüm kitabım neden hiç okunmadı?”
Kütüphane arşiv sorumlusu, sizin kitabınızdan haberdar olmadığını ve şu maddeleri bize bildirmeniz durumunda konuyu araştıran kişilere ileteceğini belirtti.
Ansiklopedi kitabını kim yazdı?
Ansiklopedi kitabı ne zaman yazıldı?
Ansiklopedi kitabınızı hangi rafa koydunuz?
Ansiklopedi kitabınızın ağırlığı?
Ansiklopedi kitabınız kaç sayfa?
Ansiklopedi kitabınızda hangi konu kaçıncı sayfada yer alıyor?
Ansiklopedi kitabınızda hangi konular mevcut?
Ansiklopedi kitabınızda yer alan alıntılar nedir?
Ansiklopedi kitabınızda hangi resimler yer almakta?
Ansiklopedi kitabınızdaki bu resimleri kimler çekti?
Gibi gibi… Onlarca soru sordu ve soruların cevaplarını güzelce hazırlamanızı istedi.
Soruların cevaplarını hazırlayıp kütüphane envanterine verdiniz.
Aradan birkaç ay daha geçti.
Kütüphane yetkilisine “Son aylarda kitabımı kaç kişi okudu?” dediğinizde “Son ayda yüzlerce” kişinin okuduğunu söyledi. Acayip mutlusunuz buradan hissedebiliyoruz.
Envanter görevlisi hangi konuların okunduğu, ne zaman okunduğu gibi bir rapor verince iyi bir analiz yaptınız.
Aradan günler geçti, Kütüphanenin girişinde yeni gelen kitapların afişlerini gördünüz.
Kütüphane görevlisine gidip “Kitabımın afişini tasarlattım. Acaba bu afişi kütüphanenin girişine asabilir miyiz?” dediniz.
Görevli “Tabii ki efendim, ücreti karşılığında günlük bütçeniz ile koyabiliriz” dedi.
Bütçenizi ayarladınız ve afişinizi astırdınız.
Rapor hemen ilk gün verildi. Tebrikler kütüphanenin en çok okunan ilk 3 kitabı arasına girdiniz. Parlayan yıldızlar kadar mutlu oldunuz?
Bir sonraki kitabınızı yazmak için motivasyonunuz var yolunuz açık olsun…
Olay içerisinde yer alan;
Kütüphane: Arama motorlarını temsil eder. Bing, Yahoo, Yandex, ve Google. Her arama motorunun ülkelere göre kullanım popülerliği bulunmaktadır. Arama motorlarında,günlük milyonları bulan sorgular yapılır.
Ansiklopedi: Sizin web sitenizdir. Özenle hazırlamanız gerekli olan web sitenizdir.
Olayda gördüğünüz gibi sizin kitabınız ile kütüphane arasında bağ pekiştirilmiştir.
SEO ise web siteniz ile arama motorları arasındaki bağı kurmaktır.
Kütüphane arşiv sorumlusu size birçok soru sorarak kendi kriterlerini belirlemiştir.
Arama motorları da aynı şekilde birçok kritere sahiptir. Bu kriterlere uyan web sitelerinin arama sonuçlarında yukarılarda görünmesini, daha çok kişi tarafından ziyaret edilmesini sağlamaktadır.
Arama sonuçlarındaki sıranızı, sitenizin kalitesi belirlemektedir. Sitenizin kalitesini belirleyen bir çok ETKEN MADDE yer almaktadır. Etken maddeler arama motorları tarafından gizli tutulmaktadır. Deneme yanılma yoluyla bulunurlar ve tecrübe sahibi olmak gereklidir.
Anlatılan olayda kitabınızın afişini kütüphane girişine asmanız sonucunda daha çok işi okudu. Arama motorlarının sorgu ekranlarında yer alan reklamlar ile kütüphane girişine astığınız afiş aynıdır. Bu işlemede SEM denilmektedir. Reklam vererek daha çok kişiye ulaşabilirsiniz ama bütçeniz bitince SEO sayesinde sitenizi organik arama sonuçları üzerinden ziyaretçileriniz ile yayın hayatınıza devam edersiniz.
SEO nedir? Aslında bir nevi Müşteri analizidir…
Bir zaman makinasına binip olayların en başına gidiyoruz. Ansiklopedi yazmaya başladığımız güne gidiyoruz.
Kitabımızın içerisindeki konuları belirliyoruz, plan aşamasındayız. Yaptığımız gözlemleri not alıyoruz. Şu resimler olsun. Bu resimler olsun. Şuradan alıntı yapalım. Kaliteli bir ansiklopedi olması için hiçbir yerde olmayan yazılar, araştırmalar, resimler, görseller ve bunun gibi birçok madde olması gerekli.
Başka birinin yazılarını kopyalayıp kitap içerisine koymamalısınız, alıntı olabilir ama copy-paste olması çok üzüntü verici olur.
Kitabın baskı kalitesi, kullanılan kağıt, yazıların okunaklı büyüklükte olması, hatta cebinizde bile taşınması ne kadar iyi olurdu.
Şunları kendimize soralım.
Kaliteli makaleler bu kitap içerisinde ne kadar yer alıyor?
Kaç sayfa yazdınız?
Resimleri kimler çekti?
Bir araştırmacı okuduğunda bilgiye doyuyor mu?
İçerisinde ilk defa kullanılan bilgiler mi var?
Mesela bir test sırasında açığa çıkan maddeleri detaylı anlattınız mı?
Kimsenin ulaşamadığı önemli bilgilere mi ulaştınız?
Kalite önemli ama nasıl bir dille yazdınız?
Konuyu ilk defa okuyan biri, bilgi sahibi olabilecek mi? Ya da “Bunlar nedir böyle?” diyerek hemen kapağını kapatıp başka bir kitaba mı yönelecek?
Konuların başında kısa bir özet geçtiniz mi?
Konu başlıklarını, kısa,öz ve ilgi çekici yazdınız mı?
Ne kadar çok kalite unsuru var değil mi? Gerçekten işimiz zor. Şimdi en önemli noktaya geliyoruz! Kendimizi kütüphaneye gelen ziyaretçi konumunda değerlendirelim. Ziyaretçi kişinin envanter yetkilisine sorduğu soruların cevapları,benim kitabımda yer alıyor muydu?
Arşiv sorumlusuna mutlaka sormamız lazım. Bugün kütüphanede ne gibi konular soruldu. Benim yazdığım konular soruldu mu? Ziyaretçi profilini belirlememiz gerekli.
Şimdi ise olayı sitemize aktarıyoruz. Arama motorlarında yapılan arama sorgularının,konumuzu ilgilendiren kısımlarını biliyor muyuz? Sitemizin içerisinde bu sorgulara karşılık gelen içerikler mevcut mu? www.keyword.io/ adresinden web siteniz ile alakalı arama sorgularını analiz etmelisiniz.Daha sonra kendinize “Web sitemdeki içerikler bu sorgulara cevap veriyor mu?” sorusunu sormalısınız.Site içerisindeki makalelerinizi bu sorgulara uygun olarak şekillendirmelisiniz. Makalelerinizin de uzun olması gerekli ki açıklayıcı olsun. Ziyaretçilerinizi bilgiye doyurabilsin.
SEO nedir? Bir nevi ziyaretçi yakalama etkinliğidir;
Arama motorlarında arama yapıldığında sonuç ekranında bir sıralama yapılır. Sitenizin kalite puanına göre bir sıralamaya yerleştirilirsiniz. Eğer ki sırlamanız ilk 3 de ise sitenizin ziyaretçileri artar. Arama sonuçlarında görülen başlık, URL ve açıklama ile bir nevi olta ile ziyaretçi yakalama etkinliğidir. Açıklama ve başlık kısımları okuyan kişiyi harekete geçiriyorsa birde sıralamanız ilk 3 de ise çok güzel sonuçlar elde edebilirsiniz.
SEO’nun faydaları
Firma sahipleri tarafından SEO, çok sevilmeyen bir konudur. Reklam vererek gün sonunda satışların olduğunu görmek, reklam sayesinde kar marjlarının arttığını görmek firma sahibini mutlu eder. SEO’da ise olumlu sonuçlar hemen görülmez. Ne zaman ki SEO’nun faydasını görüp bakış açıları değiştiğinde SEO’ya daha çok önem verilmektedir.
SEO sonucunda sizin faydanıza olacak birçok olumlu gelişmeler olacaktır. Arama motorlarından sitenize daha çok organik ziyaretçi gelmesini sağlarsınız. Site içerik kaliteniz artar ve daha çok bilgi kaynaklı olur. Ziyaretçileriniz sitenizde daha uzun zaman geçirir.
SEO nedir?, aslında site sahibinin eğitimidir diyerek, bir sonraki yazımızda SEO ANALİZİ NASIL YAPILIR? Konusuna değineceğimizi belirtmek istiyorum. Konuyu hiç bilmeyenler için teknik terimlere değinmeden kendi sitenizi analiz yapabileceksiniz.
Bilgi dolu günler diliyorum…
Sitenizdeki içerik kalite analizi ile yazdığımız yazıyı buradan okulabilirsiniz.
Çok yakında çıkacak olan “Seo Analizi Nasıl Yapılır?” başlıklı makalemizden haberdar olmak için İnstagram’da @sanatloji ‘yi takip etmeyi unutmayın.
BONUS:
Tecrübelerimizden yaralanarak değişik senaryolar gözlemledik.
Kitabınızı sadece evinizdeki kitaplığın rafında yıllarca tozlanmaya bıraksaydınız nasıl olurdu?
Kütüphane envanter yetkilisine kitabınız hakkında bilgi vermeseydiniz ne olurdu? Kitabınız yıllarca okunur muydu?
Sadece kütüphane girişine afiş asarak yani reklam vererek kitabınızı kaç kişi okurdu? Bütçeniz bitince kitabınız okunur muydu?
Kütüphane envanter görevlisi ile görüşmek yerine kütüphane temizlik personelinden bilgi alsanız nasıl olurdu?
Kitabınızda yazdığınız konular, araştırmacıların ihtiyaçlarını karşılayamama durumunda boştan yere yazılmış bir kitap mı olurdu?
Sanatloji ve SEO Hizmeti
Sanatloji Dijital Ajansımızın vermiş olduğumuz seo hizmeti, organizasyonun bütününe hakim olma mantığı ile yapılmaktadır. Uyguladığımız adımlara Seo hizmeti sayfamızdan bakabilirsiniz.
Web sitenizi Google Aramalarında Yükseltmek İstiyorsanız WhatsApp butonuna tıklayarak bize ulaşabilirsiniz.
Seo çalışmaları ücretleri neden bu kadar çok fiyatı arttı ! Talep mi çok yada fırsattan istifade edelim daha çok para kazanalım hırsı mı var ?
Ucuz SEO yapanların etkileri kısa süreli olmaktadır. Uzun vadede iyi işler yapmak için kaliteli tanıtım yazıları, kaliteli back linkler alımı yapılması gerekmektedir