Google sıfırıncı pozisyon yazısı için Fatih arkadaşımıza teşekkür ediyoruz.
Google sıfırıncı pozisyon’a nasıl çıkarım? Sitenizin Google nazarında kullanıcılara sunacağı tüm hizmetler, sizin Teknik altyapınızın arama motoru tarafından bir şekile sokulduğu çalışmadır. Orjinal, ayrıntılı, okunabillir olduğu kadar içeriğin Google botlarının da okumasına uygun olacak şekilde ayarladığımızda sadece ilk sayfada değil, Google sıfırıncı Pozisyon ‘da, yani en başta ve içerik ile çıkabiliyoruz.
İçindekiler
Öne Çıkarılmış Sonuçlarda nasıl çıkarım?
Yeni bir blog veya websitesi açtınız, misafir yazar olarak diğer bloglarda yazılarınızı yayınlattınız, site içi tüm seo ayarlarını yaptınız ve bazı yazılarınız google’da yükselmeye başladı. Şimdi bir adım daha gitmeli ve ilk sırayı hedefleme sırası.
Bunu yapabilmek için yazılarımızı belli başlı seo ve ‘başlık’ kurallarına uyarlamamız gerekiyor. Burada dikkat edeceğimiz durumlar URL, yazı başlığı, H2 ve H3 başlıkları ve paragraf içeriği. Bunların doğru uyumu ile daha iyi sıralama elde edebiliriz.
Şimdi kendinizi hazır hissediyorsanız sonraki aşamaya geçelim.
Örneğin “En iyi SEO Teknikleri” Ana başlığımız olsun. Bu başlık olduğu için H1 olacak.
Başlıktan sonra bir miktar yazı yazıp ve bu yazı içerisinde uzun kuyruklu anahtar kelimemizi tekrar kullandıktan sonra bir başlık daha kullanacağız.
İlk sorumuz H2 olacak: “Etkili SEO Teknikleri Nelerdir?”
Neden “Etkili seo teknikleri nelerdir” kullandım? Çünkü en iyi SEO teknikleri diye arattığımda en altta google bana diğer benzer arama sorularını göstererek anahtar kelime arayışıma yardımcı oldu ve bende oradan bir tanesini kullandım. Tabii burada ilk sayfada çıkabilmek için zorluk puanı düşük olan uzun kuyruklu anahtar kelime seçebilirsiniz. Çünkü zorlu kelimelerde yukarı çıkmak imkansıza yakındır. Mesela başlık olacak anahtar kelimede SERP sonuçlarında, son 6 ayda ilk 10 sıralaması değişmemiş ise, içerik olarak ne kadar mükemmel yazarsanız yazın, ne pozisyon sıfıra ne de ilk sayfaya çıkamayacaksınız.
Konumuza geri dönelim. Daha sonra ne oluyor?
Şimdi bir paragraf yazıyorsunuz ve sıralamanızı H3 ile başlıyorsunuz.
H3: “1. Kaliteli içerik”
Şimdi ister paragraf yazın, 1. Maddeyi açıklayın, isterseniz H4 kullanarak 3-4 kelime vurucu cümle kullanabilirsiniz.
Kısaca gösterecek olursak;
H3: “1. Kaliteli İçerik”
H4: “İçerik Kraldır”
P: “Yazdığınız yazının orjinal …”
Veya
H3: “1. Kaliteli İçerik”
p: “Yazdığınız yazının orjinal olması …”
H4 kullanmazsanız madde başlıklarından sonra Google …. gösterecektir. Kullanırsanız başlığın açıklaması olarak 2-3 maddede onu da gösterecektir.
Aşağıdaki İngilizce örnek, anlatmak istediğimi çok güzel göstermektedir.

Google’a istediği dilde konuşursanız sizi öne çıkarılan snippet olarak yani sıfırıncı sırada çıkaracaktır.
Tabi bunu uyguladınız diye hemen yazınız en başta çıkmayacaktır. Dün açılmış, henüz index almamış yazıların Sıfırıncı Pozisyonda çıkması için ciddi bir backlink ve sosyal medya sinyalleri ile desteklenmesi gerekir.
İşin en iyi kısmı ise bunu çok fazla kimse bilmiyor. Google yine de bazı sonuçları bu şekilde öne çıkarsa da daha iyisi geldiğinde aşağı çekecektir.
Google Sıfırıncı Pozisyon Örnekleri

Evet, fark ettiğiniz gibi, 1, 2, 3, 3 ,4, 5, 6, 6, 7, 7 diye sıralanıyor. Çirkin bir görüntü, tıklanmayabilir. Ayrıca tek bir başlık üzerinden buraya çıkmayı başarmış. DA değeri daha düşük bile olsa doğru yapılandırılmış bir yazı burada öne çıkacaktır.

Yazısındaki önemli teknikleri numaralandırmasa da öne çıkmış, rakamla başlığı desteklemiş bir snippet.

Bu yazının kötü yanı ise URL içerisinde seneyi barındırması. Çünkü seo için önemli noktalardan biri de içeriği eskimiş yazıları kısaca da olsa güncellemektir. Hem içeriği hem de başlığı güncellediniz ve artık “SEO Teknikleri 2020” için yarışıyorsunuz ancak URL’de değişiklik yapamadığınız için güncelleme fayda etmiyor. Onun için yılı H2 başlık içerisinde kullanın.

Görselleri ile beraber Google sıfırıncı pozisyon’a yerleşmiş ancak yazının numaralandırması doğru yansımamış. Başlıkta çok uzun olduğu için tamamı çıkmamış. Zaten neden bu kadar uzun başlık kullanılır ki …

Google, DA değeri 30’dan düşük olan en fazla bir siteyi ilk sayfada çıkarmaktadır. Tabii aranma hacmi çok olan genel kelimelerde. Yukarıdaki örnekte, öne çıkan snippet yani sıfırıncı pozisyonu alan yazının bulunduğu sitenin DA değeri sadece 5, kısaca yeni bir siteninde burada yer alma şansı bulunmaktadır.
Bir örnek daha yapalım ve konuyu bitirelim. Konuyu son yılların en çok aranan kelimelerinden olan cryptocurrency kelimesini kullanarak açıklayalım.

Mesela yoğun arama yapılan, aylık aranma hacmi 550 bin olan “Cryptocurrency” kelimesinde biraz görünebilmek için uzun ve zorluk derecesi “kolay” olan bir anahtar kelime seçelim. Seçeneklerden en iyi “Best Cryptocurrencies to invest” gibi gözüküyor. Tabi yılı unutmayalım çünkü en yeni bilgi en iyi bilgidir.
Anahtar Kelime: Best Cryptocurrencies to Invest In
URL yapısı: website.com/best-cryptocurrency-to-invest-in
Her sene URL Redirect yapmamak için bahsettiğimiz gibi yılı kesinlikle URL içerisinde kullanmıyoruz.
Yazı Başlığı: 5 Best Cryptocurrencies to Invest in 2020
Evet seneyi, rakamları kesinlikle başlık içerisinde kullanıyoruz çünkü etkileşim oranları sayısız olanlara göre çok daha iyi. Hatta tek sayılar çift sayılara göre daha çok etkileşim almaktadır.
Şimdi yazının içeriğine gelelim.
H1: 5 Best Cryptocurrencies to Invest in 2020
Giriş yazısı: Anahtar kelimenin en az 1 defa geçtiği, en fazla 200 kelimelik tanıtım.
H2: What are the Best Cryptocurrencies to Invest in 2020?
Sorumuzu sorduk. Burada cevap verebilir, yine açıklamalar ekleyebiliriz veya direk maddelere de geçiş yapabiliriz. Ayrıca benzer soruları- LSI anahtar kelimeleri yine H2 başlıklar ile aynı yazıda kısaca irdeleyebilirsiniz. Mesela “Crypto investment tips” veya “How to invest in cryptocurrencies” gibi.
H3: “1. Bitcoin:”
Şimdi bitcoinin neden önemli olduğunu açıklayabilirsiniz.
H3: ”2. Ethereum:”
Bu şekilde en az 5 madde sıraladığınızda google’a istediğini vermis olursunuz ve duruma göre öne çıkarılabilirsiniz. En öne çıkarmasa bile normalden daha iyi bir sıralamaya da koyabilir.
Son ipuçları:
Anahtar kelime: Yoast SEO ve benzeri eklenti kullanarak yazınızı uygun yazdığınızdan, okunabilir olduğundan, yazı içerisinde anahtar kelimeyi yeteri kadar kullandığınızdan emin olun.
Benzer kelimeler: Ahref, keyword planner ve benzeri araçları kullanarak sıralama alabileceğiniz ve böylelikle ziyaretçi çekebileceğiniz LSI anahtar kelimeyi öğrenin. Yukarıda verdiğim örneklerden hariç, mesela “Antalya sahilleri” anahtar kelimesi için “Antalya sahil otelleri”, “En iyi sahiller”, “Temiz Antalya Sahilleri” gibi kelime öbeklerini de yazı içerisinde kullanmalısınız.
Yazının uzunluğu: Eğer anahtar kelimenizde şu anda üst sıralarda çıkan yazılardan daha anlaşılır, daha çok bilgi içeren bir yazı yazmıyorsanız H2 ve H3 size yardımcı olamayacaktır. Sıralamanın her geçen gün daha zorlaştığı google serp dünyasında artık 1200 kelimeden aşağı yazı, ilk iki sayfaya çıkamamaktadır. Tabi burada uzunluktan maksat, daha fazla bilgi içermesidir.
Özetle; güzel yazı yazmak veya yazdırmak artık yeterli değil. Eğer sıralamada üst sıraları kapmak ve sitenize ziyaretçi çekmek istiyorsanız, siteniz teknik altyapısı ile beraber, doğru kullanılmış eklentiler, her bir içerik yazısının seo uygunluğu, anahtar kelime, URL, üst ve alt başlıklar, benzer sonuç kullanımı, yazının “informative” olması ve uzunluğu ile yarışta ben de varım diyebilirsiniz.